#Prensa

Control dels fons europeus

Antoni Gómez

President del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya

Article del Sr. Antoni Gómez, president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (CCJCC), publicat a L’Ebre

Les autoritats han assumit la missió d’evitar la desaparició del teixit empresarial a l’espera que l’extensió de la vacunació vincli la pandèmia. En el cas espanyol, els fons previstos (140.000 milions d’euros, un 11% del PIB) a través del Pla europeu de recuperació fomentaran la recuperació de l’economia i poden induir un impuls vigorós a la modernització del país.

Però és basic que els requisits de transparència emparin la concessió de recursos i el seu control ulterior. Cal exigir a les empreses que demanen suport que compleixin les obligacions legals (dipòsit de comptes; auditoria, si fos el cas; declaracions tributàries, entre altres). I seria desitjable que els projectes presentats alineats amb els objectius estratègics de la Comissió Europea en digitalització, cohesió social o ecologia siguin avalats, quan d’acord amb les normes particulars sigui adequat, o en general, com a element addicional de solvència, per un professional independent.

El RDL 36/2020 del 30 de desembre, de desenvolupament del pla, preveu la importància de les mesures d’auditoria i control en totes les seves etapes d’execució. Alhora, remarca l’interès i l’oportunitat de la col·laboració pública privada per al ple compliment dels objectius i oportunitats de modernització que aquest ofereix.

En els Fons Europeus per a la Recuperació, la col·laboració pública privada ha de permetre i garantir una revisió exhaustiva de tots els diners públics aplicats a l’emergència sanitària, econòmica i social, sense demora, per preservar la màxima transparència en la seva distribució, concessió i verificació posterior.

La mateixa norma admet la tasca ingent vinculada a l’auditoria i el control de projectes (públics, privats o en col·laboració) que se’n derivin. El ressenyable és que la revisió per part d’organismes públics prevegi, com en altres aspectes del pla, la col·laboració pública privada. Perquè ens situem davant una forta càrrega de treball la revisió del qual exigeix un elevat nombre de recursos humans, amb preparació suficient en una tasca complexa, i sense continuïtat en el temps.

En línia amb els principis de gestió del pla haurien d’establir-se procediments organitzatius que permetin l’actuació del major nombre possible de firmes professionals, en lloc de pensar en macrocontractes o bé en dotació de mitjans propis, sense sentit estructural més enlà de la vigència del pla.

L’actual desafiament col·lectiu obliga a vetllar per la transparència, l’adequada distribució i control i l’assignació eficient d’aquests recursos, raó per la qual és important comptar amb el col·lectiu auditor.

Control dels fons europeus