#Prensa

Col·laboració publicoprivada en fons europeus

Antoni Gómez

President del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya

Article del Sr. Antoni Gómez, president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (CCJCC), publicat a El 3 de Vuit

La injecció de 40.000 milions d’euros (si fa no fa, l’11% del PIB estatal)en el context del Pla Eu- ropeu de Recuperació pot supo- sar un pas endavant en la moder- nització del país,però això passa per la distribució adequada i el control dels recursos a i i efecte que el seu ús (eficient)vagi a la recuperació econòmica.

Cal que l’assignació de recursos –i control posterior– satisfaci els criteris de transparència i que les societats que sol·liciten ajuda compleixin les obligacions legals de dipòsit de comptes, declara- cions tributàries i (si fos el cas) auditoria. I seria desitjable que els projectes presentats –alineats amb els objectius estratègics de la Comissió Europea en matèria de digitalització, cohesió social i eco- logia– siguin avalats, quan d’acord amb les normes particulars sigui adequat, o en general, com a ele- ment addicional de solvència, per professionals independents.

El RDL36/2020, de desenvolu- pament del pla, preveu la impor- tància de les mesures d’auditoria i control en totes les etapes de l’execució, al temps que incideix en la rellevància i l’oportunitat de la col·laboració publicoprivada per al ple compliment dels objectius i oportunitats de modernització que aquest ofereix.

Quant als Fons Europeus pera la Recuperació, la col·laboració pu- blicoprivada ha de procurar i ga- rantir la revisió exhaustiva dels fons públics aplicats a l’emergèn- cia sanitària, econòmica i social, sense retard, per vetllar per la màxima transparència en tot el procés de distribució, concessió i verificació posterior. La nor- ma reconeix la tasca ingent que

implicarà l’auditoria i el control de projectes (ja siguin públics, privats o en règim de col·labora- ció) derivats del pla i, ja que ens situem davant una forta càrre- ga de treball la revisió del qual demana un gran nombre de re- cursos humans –amb preparació suicient en una tasca complexa i sense continuïtat en el temps–, és bàsic que la revisió per part d’or- ganismes públics contempli, com s’esdevé en altres aspectes del pla, la col·laboració publicoprivada. En línia amb els principis de ges- tió del pla haurien d’establir-se procediments organitzatius per procurar l’actuació del major nombre possible de firmes pro- fessionals, en lloc de pensar en macrocontractes o bé en dotació de mitjans propis, sense sentit es- tructural més enllà de la vigència del pla.

Les actuals circumstàncies ens obliguen a vetllar per la trans- parència, l’adequada distribució i control i l’assignació eficient d’aquests recursos, raó per la qual és important tenir presents els auditors.

Col·laboració publicoprivada en fons europeus