#Prensa

Pimes, auditoria i competitivitat

Antoni Gómez

President del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya

Article d’opinió del Sr. Antoni Gómez, president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya (CCJCC), publicat al Diari El 9 Nou.

La crisi econòmica resultant de la llarga pandèmia de la covid-19 ha repercutit de forma ben negativa en el teixit empresarial i en l’evolució de l’ocupació, d’igual forma com ara està per veure la incidència (segurament no menor) que tindrà el conflicte bèl·lic a Ucraïna en l’economia global. Sigui com sigui, en aquest context bé resulta d’interès una reflexió en relació amb la superació d’anteriors crisis de les empreses auditades respecte de les no auditades. En termes generals, les pimes que duen a terme l’auditoria dels seus comptes anuals són més resilients i competitives que les que no ho fan en aspectes com la capacitat de vendes, la generació de llocs de treball, la rendibilitat i l’endeutament, entre d’altres, en conjuntures econòmiques adverses. Si més no, això és el que es desprèn de l’estudi L’Auditoria de Comptes en les empreses, de l’ICJCE i la Universitat d’Alcalá de Henares, amb la col·laboració del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya pel que fa a les xifres de Catalunya.

Per a l’àmbit català i en el segment de les pimes, s’han analitzat prop de 16.000 empreses que, entre el 2008 i el 2018, van satisfer les condicions de micro, petites i mitjanes empreses establertes per la Comissió Europea: volum de negoci inferior a 50 milions d’euros, balanç general inferior a 43 milions d’euros i plantilla inferior a 250 persones. D’aquestes, gairebé 16.000 pimes (totes actives en l’actualitat i amb uns ingressos d’explotació superiors a 500.000 euros en els anys 2008 a 2018), un 29,4%, audita els comptes anuals i un 70,6% no els audita.

En concret, les pimes catalanes que van auditar els seus comptes van fer créixer l’import net de la xifra de vendes entre 2008 i 2018 el 15,7%, davant el 6,5% de les no auditades en aquest mateix període, el que suposa una diferència de més de deu punts percentuals en les pimes auditades. Encara més, el resultat mitjà va ser 3,9 cops superior en les auditades el 2008, una diferència que es va incrementar a 4,7 vegades el 2018, també a favor de les que auditen els seus comptes. Si ens centrem en aquest guarisme veiem que les no auditades van augmentar-lo en els deu anys el 38% i les auditades van propulsar-lo amb més robustesa, fins a un 64,9%.

Les empreses que auditen els seus comptes anuals són més resilients i competitives

Les dades posen en evidència els avantatges de l’auditoria de comptes en matèria de transparència per a l’economia en el seu conjunt i com a factor diferencial que enforteix la competitivitat de les pimes i n’impulsa el creixement en contextos d’adversitat econòmica. Auditar els comptes reforça la confiança en elles per part del sector financer, clients, proveïdors i empleats, el que promou un desenvolupament més eficient dels negocis.

Un altre fet que s’albira és el comportament diferencial que presenten les dues tipologies de pimes en la contractació de treballadors. En el lapse comprès entre 2008 i 2018, les auditades van augmentar un 9,9% el nombre de treballadors mitjà, per davant del més ínfim creixement percentual (2,7%) en les no auditades.

De les dades obtingudes també es conclou que la rendibilitat de les pimes auditades va ser superior sempre (en cadascun dels anys de 2008 a 2018) i que la tendència va ser més acusada (a favor de les auditades) entre 2010 i 2018. En el punt àlgid de la crisi, l’any 2012, la rendibilitat va marcar el seu nivell més baix: 2,2% (auditades) i 1,6% (no auditades). Sigui com sigui, les auditades van superar molt millor les crisis i al final del període analitzat la seva rendibilitat mitjana era major que la que tenien el 2008 (5,8% vs. 5,5%), en oposició a les no auditades, que no havien pogut recuperar el nivell del 2008 (4,9% vs. 5,4%).

Per últim, l’endeutament mitjà és menor en les pimes catalanes auditades que en les no auditades. La diferència es xifrava en 3,13 punts el 2008 i en 0,41 punts el 2018. Això sí, les no auditades –a causa del seu major endeutament en cadascun dels anys tractats– van avantatjar les auditades en la seva reducció: 10,9 punts i 8,2 punts transcorreguts els deu anys, respectivament.

Ho hem vist, l’auditoria promou la transparència i la confiança, però també facilita instruments fiables per a la gestió d’empreses en general i pimes en particular.

Pimes, auditoria i competitivitat