#Premsa

Els auditors demanen fiscalitzar els municipis de més de 5.000 habitants

Article publicat a El Periódico el divendres, 26 de maig del 2023.

El control financer dels ajuntaments per part de tercers no és obligatori a Espanya, a diferència d’Itàlia, Portugal o Grècia

No té gaire sentit que hi hagi més control i obligacions sobre els comptes de les empreses privades, cotitzin o no a la borsa, que sobre els de les institucions públiques, que gestionen els diners de tots els ciutadans. Partint d’aquesta premissa, els auditors de comptes de Catalunya, aprofitant les eleccions municipals, han reclamat a tots els partits que es comprometin a obligar els ajuntaments a fer «auditories externes sistemàtiques». Almenys els de més de 5.000 habitants, dels quals n’hi ha uns 1.300 a tot Espanya, i d’aquests, 218 són a Catalunya. Les dades avalen aquesta petició: segons l’informe sobre el compte general de les corporacions locals publicat per la Sindicatura de Comptes sobre les xifres del 2020, emès el novembre del 2022 (les últimes disponibles), 688 municipis catalans van presentar els comptes en termini, però el 84,45% tenien deficiències que la Sindicatura va de – manar esmenar. I, el 31 de desembre del 2021, 265 municipis (el 45,61% dels requerits) no les havien reparat.

Falta de personal

La Sindicatura, infradotada de personal, fa els controls mit – jançant mostrejos. I, respecte als comptes del 2019, per sobre dels dos anys més tard del termini previst, el 9,32% dels municipis de l’Estat encara no els havien presentat i el 7% dels d’entre 10.000 i 50.000 habitants. La Sindicatura de Comptes inclou als seus informes observacions i recomanacions que es repeteixen cada any. A diferència del que passa amb les empreses privades, que davant incompliments estan subjectes a sancions o fins i tot al tancament registral, de manera que no poden, per exemple, ni portar a terme un nomenament, en el cas de les institucions públiques això no passa. El Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya proposa concursos públics perquè entitats professionals dedicades a aquests tasques supervisin aquests comptes municipals.

 

     Els auditors demanen fiscalitzar els municipis de més de 5.000 habitants