#Auditoria
El repte de l’auditoria operativa amb orientació d’avaluació
M. Àngels Cabasés, Edith Cassany, Sílvia Espinosa, Dolors Esteve, Marçal Farré, Aleix Gregori, Esther Laloma, Pilar Plaza, Victor Rosillo i Oriol Torrent
Sindicatura de Comptes de Catalunya
Actualment, l’auditoria operativa està guanyant terreny en els òrgans de control extern. Això és degut, en part, a la transformació digital de l’administració pública que ha impactat en la millora de la gestió comptable, administrativa i de legalitat i en la prestació de serveis, possibilitant un control intern més eficient i que el control extern estengui el seu treball més enllà del control financer i de legalitat. Al mateix temps es van incorporant nous camps d’auditoria operativa per examinar si la digitalització proporciona seguretat suficient i permet assolir els objectius de l’organització d’una manera eficient i eficaç.
La complexitat dels reptes socials que ha d’afrontar el sector públic (envelliment de la població, augment de la desigualtat, de la pobresa i de l’exclusió, canvi tecnològic, problemàtica derivada del canvi climàtic, entre d’altres) requereix que les polítiques públiques que s’implementin siguin innovadores i intersectorials i que sigui precís avaluar els efectes obtinguts respecte dels previstos. Sense oblidar la major exigència de transparència i de rendició de comptes per part de la ciutadania, a causa dels efectes de la crisi del 2008 (austeritat pressupostària i augment de l’atur i precarietat laboral) i, més recentment, per les deficiències en els sistemes de gestió, avaluació i control de les polítiques públiques que es van posar en marxa per resoldre els problemes socials que va generar la pandèmia per covid-19.
Davant d’aquest context, l’auditoria operativa pren una importància creixent atès que revisa si les accions, els projectes, els sistemes, les operacions, els programes, les activitats o les organitzacions de l’entitat fiscalitzada operen de conformitat amb els principis d’economia, eficiència i eficàcia, i si hi ha marge de millora. Es a dir, amb l’auditoria operativa es fiscalitza: si els recursos utilitzats han estat disponibles en el moment oportú, en quantitat i qualitat adequades, i al millor preu (economia); la relació entre els recursos que s’han fet servir i els serveis prestats en termes de quantitat, qualitat i oportunitat (eficiència) i el compliment dels objectius fixats i la consecució dels resultats previstos (eficàcia).
Tot i així, si es vol anar un pas més enllà i analitzar la utilitat d’una política pública, cal incorporar l’avaluació a l’auditoria operativa. Els dos processos examinen les relacions de causalitat entre l’acció pública i els seus efectes, encara que amb enfocaments diferents però complementaris. En aquest sentit, l’auditoria operativa amb orientació d’avaluació permet una visió més transversal i sumar els objectius de l’auditoria operativa – millorar la governança, el retiment de comptes i la transparència- als de l’avaluació de polítiques públiques – anàlisi de la pertinència, coherència, utilitat i impacte-.
Tant l’auditoria operativa com l’avaluació de polítiques públiques coincideixen a analitzar els objectius fixats en el disseny de la política; els recursos que es necessiten (o inputs); els productes (o outputs) i els resultats directes i immediats, aportant informació sobre l’eficàcia, l’eficiència i l’economia de la política pública. L’avaluació afegeix altres elements com l’anàlisi de necessitats, la problemàtica o la situació social insatisfactòria que motiva la intervenció –la raó de ser–; la pertinència de la política, entesa com a adequació dels objectius previstos a les necessitats socials, socioeconòmiques o mediambientals; els impactes socioeconòmics, l’abast dels quals i àmbit temporal és més ampli que el dels resultats immediats (a mitjà/llarg termini) a més de contemplar també els possibles resultats involuntaris o indirectes i, per relació entre les necessitats i els impactes, la pertinència i utilitat de la política implementada, és a dir, si va merèixer o no la pena un cop avaluats tots els impactes.
Davant d’això, l’auditoria operativa amb orientació d’avaluació és un repte però també una oportunitat per obtenir un coneixement més profund de les polítiques públiques, millorar la transparència i el retiment de comptes en l’ús dels recursos públics i contribuir a una millor governança de l’administració pública.