#Premsa

Alerta per la falta d’auditories a la gran majoria dels ajuntaments

Article publicat a La Vanguardia el divendres, 26 de maig del 2023.

Els auditors demanen “més control extern” dels comptes municipals

La falta de funcionaris habilitats en alguns ajuntaments com els interventors, una figura clau per fiscalitzar l’activitat econòmica dels governs municipals, genera força contratemps en la gestió municipal. A més d’aquest control intern, la Sindicatura de Comptes de Catalunya és l’ òrgan extern encarregat d’inspeccionar els comptes en el sector públic català. Malgrat això, els auditors consideren que aquests filtres són “insuficients”, per la qual cosa demanen un control financer “més gran i transparència”, sobretot en els consistoris. En aquest sentit, en aquesta campanya electoral han proposat als polítics que es comprometin a efectuar de manera “obligatòria i sistemàtica auditories externes” cada any.

Un informe sobre auditoria en l’àmbit públic a Espanya, publicat recentment per l’ Institut de Censors Jurats de Comptes d’ Espanya, conclou que un 92% de la despesa dels ajuntaments a Espanya no s’audita, no hi ha control intern o directament no s’ha facilitat la informació. Els autors de l’estudi van contactar amb els 149 municipis de més de 50.000 habitants, però només van obtenir 27 respostes, de les quals 12 van indicar que auditen els comptes anuals. Extrapolat a Catalunya i sense disposar de xifres oficials, el president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya, Antoni Gómez, estima que la “gran majoria” dels consistoris catalans no s’auditen “voluntàriament” per professionals privats perquè no és obligatori, de manera que la seva implantació és gairebé “anecdòtica”. Com a excepció a la norma, un dels pocs que sí que ho fa és l’Ajuntament de Barcelona des del 1992, quan va accedir al finançament internacional dels Jocs Olímpics.
 

Durant la campanya, el sector reclama als partits més recursos per fiscalitzar la despesa pública

El president dels auditors catalans afegeix que la Sindicatura de Comptes va publicar 33 informes de les seves actuacions durant l’exercici del 2022, però comenta que “es limiten a revisar aspectes formals” i la seva intervenció “no suposa la fiscalització dels comptes anuals presentats”. Insisteix que el seu control “no arriba als ajuntaments” (947 a Catalunya) i posa com a exemple que aquest organisme en l’exercici anterior només va fer una revisió completa financera d’un consistori (Badia del Vallès en l’exercici 2020) i dos més de manera parcial (Sabadell en l’exercici 2019 i Montcada i Reixac el 2020).

A més, destaca que un 27% dels municipis catalans van presentar comptes fora de termini, i en un 84% dels casos dels que ho van fer a temps es van detectar deficiències, com ara “falta d’informació, de coherència o altres anomalies”, segons l’informe relatiu al Compte General de les Corporacions Locals sobre les dades comptables del 2020, publicat a finals de l’any passat per la Sindicatura.

En vista d’aquesta situació, l’entitat col·legial ha enviat una carta a les formacions polítiques en què insta l’Administració que obligui almenys els Consistoris amb una població superior a 5.000 habitants a sotmetre’s a una auditoria externa anualment, tal com passa amb les empreses que tenen una certa dimensió.

      Alerta per la falta d’auditories a la gran majoria dels ajuntaments